Gult kort

Et gult kort (eller gult kort i Belgia) er et straffekort som brukes i mange idretter , og betyr at en idrettsutøver er underlagt en advarsel, vilkårene varierer avhengig av disiplinen.

Fotball

I fotball er det gule kortet en advarsel utstedt til en spiller av dommeren, som deretter svanker et stykke plast - vanligvis 102 × 76 mm.

I alt er syv feil straffet med denne sanksjonen:

Opprettelse

Ideen om å bruke fargede kort for å kommunisere en advarsel eller ekskludering kom fra den engelske dommeren Ken Aston (1915-2001). Aston var utnevnt til FIFAs dommerkomité og var ansvarlig for alle dommere ved verdensmesterskapet i England i 1966 . Etter kvartfinalen mellom England og Argentina rapporterte pressen at den tyske dommeren Rudolf Kreitlein hadde advart de engelske spillerne Bobby og Jack Charlton og sendt den argentinske spilleren Antonio Rattin ut . Men dommerens avgjørelse var ikke klar, og England-manager Alf Ramsey ba FIFA om avklaring. Denne hendelsen fikk Aston til å finne en måte å gjøre dommernes avgjørelser tydelige for både spillere og tilskuere. Han innså at en fargekode basert på samme prinsipp som trafikklys (gul = oppmerksomhet, rød = stopp) ville være forståelig for alle, uavhengig av språk.

1970-VM

I løpet av verdensmesterskapet i 1970 ble den31. mai 1970Den tyske dommeren Kurt Tschenscher ( BRD ) straffer Evgeny Lovchev , den n o  6 av team av Sovjetunionen , den 1 st  gule kort i historien av World Cup, under kampen av en st  tur til Mexico by mellom Mexico og den Sovjetunionen .

VM 2006

Under Kroatia - Australia- kampen i 2006-VM i Tyskland mottok den kroatiske spilleren Josip Simunic 3 gule kort og et rødt kort i løpet av kampen og utnyttet i noen minutter av en feil av den engelske dommeren Graham Poll som burde ha ekskludert ham etter 2 nd  gult kort.

Simunic fikk først gult kort i 62 th  minutt, et sekund til 90 th  minutter og til slutt en tredje tre minutter senere, i tillagt tid for et møte og henger svært ujevn. Simunic begikk deretter en annen felling og fikk sitt tredje gule kort i kampen.

Rugby

I rugbyunion som i rugbyunion er det gule kortet en advarsel, og spilleren er ekskludert i 10 minutter fra spillet.

I rugbyunion ble gule kort introdusert i 1999 for å formalisere midlertidige utvisninger. Disse ble introdusert for første gang to år før i det engelske mesterskapet med utseendet til straffebenkene som er ment å sanksjonere forsettlige feil og dårlig oppførsel som imidlertid ikke er alvorlige nok til å fortjene en permanent utvisning. Denne nye regelen, som tar sikte på å gjøre spillet mer flytende og å begrense konflikter og kamper mellom spillere, viste seg å være en suksess, og ble deretter utvidet av International Rugby Board til internasjonale konkurranser tre og et halvt år senere.

Håndball

Det gule kortet er en advarsel, det fører ikke til at spilleren blir utvist.

Bordtennis

Det gule kortet er en advarsel uten innvirkning på poengsummen under den første overtredelsen, men i tilfelle en første repetisjon i samme kamp er sanksjonen et gult kort og et rødt kort med et straffepunkt tildelt motstanderen. for den andre gjentatte lovbruddet er sanksjonen et gult kort + rødt kort med to straffepoeng.

Kajakkpolo

Det gule kortet er en advarsel, og spilleren blir utvist i 2 minutter. Det følger vanligvis et grønt kort .

Atletisk gange

Hver dommer har to forskjellige gule kort for å rapportere om en type lovbrudd. Det er to lovbrudd som straffes:

Dette gule kortet er imidlertid ikke obligatorisk, dommeren kan derfor gi rødt kort i to tilfeller: hvis han anser at utøveren har begått en stor feil, eller hvis dommeren etter at han har advart ham med det gule kortet fremdeles feil. Når dommeren gir rødt kort, informerer han dommeren. De røde kortene vises ikke til utøveren, men han kan informeres av et oppslagstavle eller av dommeren.

Etter tre røde kort diskvalifiseres rullatoren. En dommer kan ikke gi mer enn ett rødt kort per idrettsutøver, og det er derfor det er nødvendig med minst tre dommere per arrangement.

Merknader og referanser

1. Laws of the Game 2015/2016 , Fifa.com [PDF]
  2. (in) "  Ken Aston - oppfinneren av gule og røde kort  " , fifa.com (åpnet 20. februar 2013 )
  3. Vincent Duluc , Små og flotte historier fra verdenscupen ( les online ) , "Den engelske og den russiske dommeren"
  4. (i) Jonathan Davies, "  Rugby Union: A lucky to make winners out of synders  " , på www.independent.co.uk , The Independent ,17. august 1997(åpnet 9. september 2010 )
  5. (i) "  Sin bin for Six Nations  "news.bbc.co.uk , BBC ,21. januar 2000(åpnet 9. september 2010 )