1993 Alpinski-verdensmesterskap

De 1993 Alpine Ski-VM ble holdt i Morioka Shizukuishi , Japan fra 4 til14. februar 1993.

21 år etter de olympiske leker i Sapporo er Japan vert for ski-VM i Morioka . Dette valget, diktert av økonomiske interesser, viser seg å være katastrofalt fra et sportslig synspunkt:

Kjetil-André Aamodt er stjernen i disse verdensmesterskapene med 2 gullmedaljer (gigant og slalåm) og en sølvmedalje (kombinert) og lover å være fremtidens store allroundløper.

Etter utsettelsen av kombinert utfor og utfor for kvinner, begynner verdensmesterskapet med kvinnens kombinerte slalåm. Miriam Vogt vinner enkelt kombinasjonen. For det andre i slalåmen og deretter i nedstigningen slo tyskeren den uventede og ukjente amerikanske Picabo Street og favoritten Anita Wachter .

Regnet forstyrrer helgen og forårsaker utsettelse av utforkjøringene.

Den norske tok dobbel kombinert med Lasse Kjus (22) og Kjetil André Aamodt (21 år). Lasse Kjus og Kjetil-André Aamodt, tolvte og sekstende i utforkjøringen, gjorde et spektakulært comeback i slalåmen, kjempet i en snøstorm og slo favoritten Marc Girardelli . Pallen er veldig tett mellom Kjus (34,22 poeng), Aamodt (36,09 poeng) og Girardelli (36,27 poeng).

Karin Buder vinner Slalom for kvinner. Syvende i første runde flyr den østerrikske skiløperen over andre runde, foran amerikaneren Julie Parisien og hennes landsmann Elfi Eder . Vreni Schneider og Anita Wachter trekker seg i første runde mens Annelise Coberger , vinner av første runde, kommer videre i andre runde.

Menns gigant er omstridt over to dager, og løpet er forvrengt av vindkastene, som gir konkurransene ulik forhold og tvinger arrangørene til å utsette andre runde til neste dag. Kjetil-André Aamodt og Rainer Salzgeber er de eneste skiløperne som drar nytte av en kort hvil i vinden i første løp. Kjetil-André Aamodt vant lett gigantens tittel, foran Rainer Salzgeber med 0 s 87 og Johan Wallner med 1 s 91.

Carole Merle vinner gigantiske kvinner. Den franske , andre i giganten på 1989 og 1991 -VM og i super-G i 1992-OL , vant den første gullmedalje i sin karriere. Løpet er en duell mellom Carole Merle og Anita Wachter: Franskmennene slår østerrikeren med 0 s 40. Den unge tyske Martina Ertl (19) fullfører pallen.

Herre- og kvinners nedstigninger, som har blitt omprogrammert mange ganger, blir bestridt samme dag og kronet 2 skiløpere i den andre serien, som aldri hadde stått på en pallplass i verdenscupen, sveitsiske Urs Lehmann og kanadiske Kate Pace . Som favorittene fryktet, ble nedkjøringene, omstridt i lette bakker med lange leiligheter, til et lotteri. Urs Lehmann fløy over utforkjøringen og rykket ned delfinene sine, Atle Skårdal0s60 og AJ Kitt på 0s92. Luc Alphand endte på fjerde, 1 hundredel fra pallen. Kate Pace, som hadde brutt venstre håndledd ved Haus im Ennstal den21. januar, foran norske Astrid Lødemel , østerrikeren Anja Haas og favoritten Katja Seizinger , fjerde.

Kjetil-André Aamodt vinner slalåmen og hans andre gullmedalje. Nordmannen, vinner av første runde, slår Marc Girardelli (på 0 s 04) og Thomas Stangassinger (på 0 s 11). Paul Accola , tilbake etter sin meniskskade i slutten av desember , ble nummer fem, favoritt Thomas Fogdö ble sjette og Alberto Tomba , influensa , ble pensjonist i første runde.

Kvinners super-G blir bestridt den siste dagen av verdensmesterskapet, på grensen av regelmessighet, med voldsom vind og snøfall. Katja Seizinger vant den første gullmedaljen i karrieren, foran Sylvia Eder , søster til Elfi, bronsemedalje i slalåm, og Astrid Loedemel, som dermed vant sin andre medalje ved disse verdensmesterskapene. Ulrike Maier , dobbel tittelinnehaver feiler på fjortende plass og Carole Merle slutter åttende.

Moriokas verdensmesterskap slutter i uro, og super-G for menn blir kansellert. Den eneste prejudikanten dateres tilbake til den første utgaven i 1931 i Mürren med ikke-homologering av den kombinerte. Kjetil-André Aamodt, vise-verdens super-G-mester i Saalbach og regjerende olympisk mester, savner muligheten til å vinne en tredje gullmedalje.

Norge er den store vinneren av Morioka verdensmesterskap med 7 medaljer og 3 verdens titler. Med en talentfull og homogen generasjon er det norske laget en fugleskremsel ett år unna Lillehammer-OL . Det sveitsiske laget er i en nedoverbakke: det vinner bare en usannsynlig gullmedalje i utforbakken og kommer nesten ikke skuffet tilbake fra Morioka enn i Albertville. Den Italia får ingen medalje: Stars Alberto Tomba, beslaglagt, og Deborah Compagnoni mislyktes.