1993 - 1994 Russland 008 0(6)
1 Offisielle nasjonale og internasjonale konkurranser.
2 offisielle kamper (vennskapskamper validert av FIFA inkludert).

Oleg Anatolevich Salenko (på kyrillisk  : Олег Анатольевич Саленко) er en russisk fotballspiller født den25. oktober 1969i St. Petersburg . Han har også ukrainsk nasjonalitet .

Han er mest kjent for å være den eneste fotballspiller i historien som har scoret fem mål i en enkelt FIFA-verdensmesterskapskamp , en rekord som ble satt under Russland - Kamerun- kampen ved verdensmesterskapet i 1994 . Han avsluttet toppscorer i utgaven (bundet med bulgareren Hristo Stoitchkov ) ved å score seks mål, til tross for at laget hans ble eliminert i første runde.

Karriere

Utdannet i Zénith Leningrad (som siden har blitt Zenith Saint-Petersburg ), en klubb i hjembyen, begynte han karrieren i sesongen 1986-1987. Sommeren 1988 overførte han til Dynamo Kiev , hvor han scoret hele 28 mål på tre sesonger. Salenko blir avslørt på FIFA verdensmesterskap under 20 i 1989 i Saudi-Arabia , hvor han scorer 5 mål i turneringen (toppscorer i konkurransen) med Sovjetunionens fotballagår under 20 år. Han ble så oppdaget av det spanske laget av CD Logroñés som spilte i Primera División og fikk ham signert i løpet av 1992-1993 sesongen. Han scorer 16 mål og hjelper til med å opprettholde klubben. Han scorer 23 mål på 47 kamper i den hvite og røde trøya til Logroño- klubben .

Salenko scorer fem verdensmestermål i ett spill for Russland i en kamp mot Kamerun videre28. juni 1994. Salenko avsluttet verdensmesterskapet i FIFA i 1994 med seks mål (han hadde allerede scoret ett mål i forrige kamp mot Sverige , ved å omgjøre et straffespark oppnådd av Aleksandr Borodiouk ), og delte dermed tittelen som toppscorer med Hristo Stoitchkov , en bemerkelsesverdig prestasjon siden Russland blir eliminert i første runde, og Stoitchkov spiller fortsatt fire kamper og 445 minutter mer i turneringen med Bulgaria .

Salenko spilte totalt ni internasjonale møter, ett av dem med Ukraina , og scoret ikke noen nasjonale mål før eller etter verdensmesterskapet i 1994. Til tross for denne tilstanden av nåde ved verdensmesterskapet i 1994, sliter han med å slå gjennom i en klubb. : etter en interessant periode ved Valence CF (7 mål i 25 kamper), har han en rekke kontrakter med mindre klubber: Glasgow Rangers (der, som i Valence, kan han ikke klarer å s pålegge), Istanbul og Córdoba CF .

Deretter trakk han seg fra den internasjonale scenen og avsluttet karrieren ganske tidlig av helsemessige årsaker. Imidlertid vendte Salenko tilbake til fotballverdenen i løpet av 2000-2001 sesongen ved å signere for det polske laget til Pogoń Szczecin . Etter bare en kamp spilt i ny trøye og fysiske problemer knyttet til en viss overvekt, avsluttet han definitivt karrieren.

Statistikk

Internasjonale mål

Liste over Oleg Salenkos utvalgsmål
00 Datert plassering Konkurranse Resultat Motstander Detalj Salt.
1 st 24. juni 1994 Pontiac Silverdome , Pontiac , USA Første runde av verdensmesterskapet i 1994 P 3-1 Sverige Mål scoret etter 4 minutter4 th høyre fot sp 0- 1 7 th
2. nd 28. juni 1994 Stanford Stadium , Stanford , USA V 6-1 Kamerun Mål scoret etter 15 minutter15. th høyre fot 1 -0 8. th
3. rd Mål scoret etter 41 minutter41 th høyre fot 2 -0
4 th Mål scoret etter 44 minutter44 th høyre fot sp 3 -0
5. th Mål scoret etter 72 minutter72 th venstre fot 4 -1
6 th Mål scoret etter 75 minutter75 th venstre fot 5 -1