Beste spiller Manoel Tobias
Gullsko Manoel Tobias (19 mål)

Navigasjon

Den 2000 Futsal-VM er den fjerde utgaven av Futsal-VM og foregår fra18. november3. desember 2000i Guatemala .

Fra desember 1999 til november 2000 deltar de nasjonale valgene i en kvalifiseringsfase, med sikte på å utpeke de 16 lagene som kan delta i den siste turneringen sammen med Guatemala, som automatisk kvalifiseres som vertsland. Konkurransen har så mange medlemmer som vanlig, seksten: seks europeere, tre søramerikanere, tre CONCACAF-representanter, to asiater, en afrikansk og en oceanier.

Konkurransen blir vunnet av Spania, som slår Brasil i finalen. Portugal tar tredjeplassen foran Russland. Brasil, vinner av de tre første utgavene og favoritt av arrangementet, tapte sin første finale. Egypt har på sin side blitt det første afrikanske laget som når andre runde av det store planetmøtet i futsal. Europa er sterkt representert under denne utgaven med 5 av de 8 lagene i andre runde.

Forberedelse av arrangementet

Betegnelse på organisasjonslandet

By og utvalgte arenaer

All konkurransen foregår i Guatemala City . To rom er valgt: Domo Polideportivo  (s) og gymnaset Teodoro Palcios Flores. Den første er bygget for anledningen mens den andre er renovert.

Domo har en kapasitet på 7500 og er vert for nesten alle kampene i tillegg til 12 kamper i første runde. Teodoro Flores og dens 4500 seter vil være vert for disse resterende tolv kampene.

Guatemala
Domo Polideportivo  (es) Gimnasio Teodoro Palcios Flores
Kapasitet: 7500 Kapasitet: 4500

Skuespillere

Kvalifiserte lag

Totalt deltar 64 land (mot 48 land i 1996) av de 204 som da var registrert hos FIFA i kvalifiseringsfasen for dette verdensmesterskapet, og tilbyr 15 finaleplasser. Guatemala som vert ble automatisk kvalifisert.

I Europa er det fem kvalifiserende grupper, hver med fem eller seks lag hvor hver den første kvalifiserer. Den Portugal vinner mot Italia , favoritt, og Kroatia mot Tsjekkia . I tillegg er også vise-verdensmester Spania, Nederland og Russland kvalifisert.

I Sør-Amerika blir kvalifisering bestemt av CONMEBOL 2000 Futsal Championship . Ni av de ti medlemmene av CONMEBOL deltar i konkurransen (bare Colombia er fraværende). Regjerende verdensmester og vinner av den kontinentale turneringen, Brasil , kvalifiserer seg. Den argentinske finalist, og Uruguay , som vant tre th plass mot Bolivia , følge den.

Åtte nasjoner deltar i CONCACAF Futsal Championship 2000 og konkurrerer om de to kvalifiseringsplassene. I tillegg til turneringsvinneren Costa Rica , går Cuba videre til finalen. The United States savner konkurransen for første gang.

For Afrika er bare ett sted tilgjengelig. Fire lag spiller i Kairo tittelen Afrikamester og samtidig representanten for Afrika til verdensmesterskapet. Det egyptiske laget kunne bruke hjemmefordelen og vant det afrikanske Futsal-mesterskapet i 2000 med tre seire.

I Asia spiller deltakerne Asian Futsal Cup 2000 . I tillegg til vinneren Iran, kvalifiserer finalist Kasakhstan og turneringsverten Thailand tredje.

I Oseania finner en kvalifiseringsturnering sted i slutten av august 1999 i Vanuatu, som også regnes som Oceania Championship . Som i 1996 , Australia dominerer turneringen uten problemer.

For vertene Guatemala, Kasakhstan, Kroatia, Portugal og Thailand er dette den første deltakelsen i finalen i FIFA World Cup Futsal .

De 16 landslagene kvalifiserte seg til sluttfasen ved forbund og deltakelse
Meny Europa ( UEFA , kvalifisering )
5 plasser
Sør-Amerika ( CONMEBOL , kvalifisering )
3 plasser
Asia ( AFC , kvalifisering )
3 plasser
Planisphere som representerer landene hvis lag kvalifiserte seg til verdensmesterskapet i 2000
Oseania ( OFC , kvalifisering )
1 plass
Nord-, Mellom-Amerika og Karibien ( CONCACAF , kvalifisering )
3 steder inkludert en i vertslandet
Afrika ( CAF , kvalifisering )
1 plass

Spillere

For første gang består valgene av 14 spillere, mot 12 tidligere.

Gjennomsnittsalderen for spillere er 27 år og en måned. Det yngste utvalget er Guatemala med 23 år og ni måneder, mens det eldste er Kroatia (29 år og 11 måneder). Den yngste spilleren er Guatemalan Luís Chicas og hans 18 år gamle. Derimot er den mest erfarne den kubanske Camilo Kindelan, 40 år gammel.

Dommere

Atten dommere fra de seks konføderasjonene blir valgt til å lede kampene. Hver representerer et annet land. Fem av de seks europeiske dommerne (kroaten Ivan Novak manglet) og Australias Adrian Tamplin var allerede til stede i 1996 .

Konkurranse

Formatere og tegne

Lagene er delt inn i fire grupper med fire valg, omstridt i all-round turneringer . De to første i hver gruppe kvalifiserer seg til en andre gruppespill i to grupper. Disse bestemmer de fire lagene til semifinalen, spilt i knockout-kamper. I gruppespillet tildeles tre poeng for seier, ett poeng for uavgjort og ingen for tap.

Trekningen angir de fire gruppene som er angitt nedenfor. Konkurransen begynner 18. november 2000 klokka 14. Første runde avsluttes 23. november med den siste gruppekampen. Den andre runden finner sted 26-28 november og semifinalen i en st desember og endelig møtet for tre th sted og den endelige tre.

Kasakhstan 0 3 0 0 3 8 24 –16

Sistnevnte kamp gjorde at vertslandet Guatemala, med 29-2-tapet mot Brasil, ble laget med det største nederlaget i verdensmesterskapets historie (foran Brasil 18-0 Cuba i 1996).

Gruppe D

Spania, ledet av Javier Lozano, ankom Guatemala med en besettelse i tankene: å hevne seg for den siste finalen som ble tapt hjemme mot brasilianerne i 1996. Implementering av et strålende, velorganisert og svært komplementært taktisk system, undertegner det iberiske laget et perfekt kopi, beseire Cuba, Iran og Argentina. Et ideelt resultat: 19 mål scoret og knapt 2 sluppet inn. Blant hans mest bemerkede spillere er kaptein Jesús, Santi, Orol, Paulo Roberto og Daniel , lagets toppscorer med 10 mål.

Gruppe F

En gang i andre fase beseiret Furia Kroatia (5-0), slo Portugal (3-1), fremtidig fjerde i konkurransen, og atomiserte Nederland (7-0).

Semifinaler

Rolig inntil da blir Trans-Pyreneene rystet i semifinalen av Russland, en erfaren og hensynsløs formasjon på kontringene. Det var Spanias semifinalister i 1996 som tok ledelsen gjennom Verishnikov, som scoret et av konkurransens mest spektakulære mål. Energisk av Orol, reagerte spanjolene og gikk foran takket være prestasjonene til Paulo Roberto og Daniel . Han scoret til og med det avgjørende målet i de siste sekundene av møtet, og forseglet 3-2 for fremtidige mestere.

1 st desember 2000 Spania 3 - 2 Russland Domo Polideportivo  (en) , Guatemala by
18:00
Mål scoret etter 15 minutter15 e Paulo Roberto
Mål scoret etter 23 minutter 23 th Mål scoret etter 39 minutter 39 th Daniel
( 1 - 1 ) Mål scoret etter 2 minutter2 nd Mål scoret etter 38 minutter 38 th Verzihnikov Tilskuere: 7.128
Dommer: Francisco Salinas Ramirez
1 st desember 2000 Brasil 8 - 0 Portugal Domo Polideportivo  (en) , Guatemala by
20:30
Mål scoret etter 3 minutter3 e Mål scoret etter 39 minutter 39 e Manoel Tobias
Mål scoret etter 14 minutter14 e Schumacher  (in)
Mål scoret etter 17 minutter17 e Andre
Mål scoret etter 28 minutter 28 e Vander
Mål scoret etter 31 minutter31 e Almir
Mål scoret etter 37 minutter 37 e Índio  (pt)
Mål scoret etter 40 minutter40 e Anderson
( 3 - 0 ) Tilskuere: 7 128
Dommer: Félix Alberto Chavez
Match 3 th Place

Mellom Russland og Portugal er kampen om tredjeplassen like tett som finalen som finner sted etterpå. Utpekte favoritter før kampen, Russland leder 2-0 etter ti minutters spill takket være mål fra Denis Agaphonov og Boris Kupetskov . Den europeiske mesterne dominerte debatten, selv om Portugal reduserte scoring i det 15 th  minutt gjennom sin kaptein Vitinha (pause 1-2).

I andre omgang rykket lusitanerne opp og Russland kunne ikke finne løsningen. I løpet av 60 sekunder endret to mål (3-2) fra Majo, en av Portugals nøkkelspillere, kampen. Russerne angriper i suksessive bølger, men den portugisiske keeperen Nana er kompromissløs. På 36 th  minutt, er den russiske Agaphonov utvist og Iberere scorer et fjerde mål to minutter senere. Portugal vant bronsemedaljen etter å ha vist mye vilje og engasjement til enhver tid.

3. desember 2000 Russland 2 - 4 Portugal Domo Polideportivo  (en) , Guatemala by
Endelig

Finalen mellom Brasil, tre ganger forsvarende mester og dens viktigste rival Spania, er omstridt og veldig balansert. De 7500 tilskuerne er samlet i en overfylt Domo. Mens vi har spilt i knapt to minutter, åpner Spania scoringen på et straffespark omgjort av Daniel. Anderson utlignet i det 18 th minutt, men europeerne, som har tapt (4-6) i finalen av "sine" World Championship før de samme brasilian fire år tidligere, viser fordel når Javi Sánchez mark bare sekunder pause.

På det taktiske nivået har Spania en perfekt beherskelse av emnet og kompliserer enkelt oppgaven til motstanderen. Brasil klarte aldri å dominere saksbehandlingen som de ønsket, selv om Manoel Tobias , beste direktør for konkurransen med 19 poeng, scoret utligningsmålet. Fem minutter senere lar Vander til og med de forsvarende mestrene ta fordelene (2-3). Fire minutter fra sluttfløyta blir Javi Rodríguez  (en) til kveldens helt. Dette tilsvarer 3-3 i 36 th , før ledelsen det avgjørende målet i siste minutt. Hver gang utfører han straffen fra det andre straffemerket. Ettersom det brasilianske laget allerede har begått de fem autoriserte feilene i andre omgang, blir hver feil sanksjonert med et direkte frispark, uten vegg. En uregelmessig stoppet motangrep tilbyr derfor kamppoenget.

Statistikk og belønning

Lagrangering

VM 2000 ble vunnet av Spania foran Brasil og Portugal. Dette er den første verdensmestertittelen for spanjolene.

Den fullstendige klassifiseringen av de seksten lagene som deltok i turneringen tar hensyn til, i tillegg til den oppnådde konkurransen, det totale antall poeng oppnådd, deretter målforskjellen og til slutt antall mål. Antall poeng beregnes på samme måte som for første runde, nemlig ved å tildele to poeng for et vunnet spill, ett poeng for uavgjort og ingen poeng for tap.

Pris og typisk team

Den brasilianske Manoel Tobias beholder tittelen som beste spiller i turneringen, oppnådd denne gangen foran landsmannen Schumacher  (in) og spanjolen Daniel .

Den fair play-prisen , bestemmes av kriterier fastsatt av FIFA , går til Brasil.

Turneringslaget valgt av FIFA består av kroatiske Bozidar Butigan i mål, brasilianerne Manoel Tobias og Fininho  (pt) samt spanjolene Orol og Daniel. De valgte erstatningene er nederlenderen Tom Sier , den egyptiske Arafa Sayed , portugisiske Arnaldo, russeren Arkardiy Bely , argentineren Carlos Sánchez , den iberiske Santi og Auriverde Schumacher.

Scorere

Brasilianske Manoel Tobias beholder også tittelen som toppscorer (i tillegg til beste spiller) med nitten mål, en rekord i konkurransen. Hans landsmenn Vander og Schumacher  (i) tar henholdsvis andre- og tredjeplass med elleve og ti mål. Den fjerde toppscorer er spanjolen Daniel med også ti mål, men færre pasninger. 97 forskjellige spillere scorer minst ett mål i turneringen.